
توجه: براي گزارش فصلي خريد و فروش بايد از طريق نسخه 4.0.1.6 نرم افزار خريد و فروش دارايي ارسال گردد.
جهت کسب اطلاعات بيشتر با شماره تلفن هاي 17- 33967515تماس حاصل فرمائيد .
ورود به سامانه ارسال الکترونيکي صورت معاملات اين سامانه در راستاي ارائه خدمات الکترونيکي دستورالعمل اجرايي موضوع ماده 169 ق.م.م ايجاد گرديده و توسط آن، موديان محترم مالياتي مي توانند نسبت به ثبت و ارسال اطلاعات خريد و فروش و همچنين پرداخت بابت قراردادها اقدام نمايند. همچنين از طريق اين سيستم مي توان نسبت به ثبت و ارسال اطلاعات مودياني که از ارائه شناسه ملي (براي اشخاص حقوقي) و کد ملي (براي اشخاص حقيقي) به فروشنده در زمان خريد کالاها و خدمات امتناع ورزيده اند، نيز اقدام نمود. دوره ارسال اطلاعات براي خريد و فروش و پرداخت قراردادها سه ماهه بوده و مي بايست تا سي روز (30 روز) پس از پايان هر فصل نسبت به ارسال آن اقدام نمود. ثبت و ارسال اطلاعات مودياني که از ارائه کد شناسايي يا کد ملي (حسب نوع موديان) امتناع ورزيده اند بطور ماهانه و حداکثر تا 15 روز پس از ماه بعد قابل ارسال است.
دو روش براي ثبت و ارسال اطلاعات معاملات در سامانه پيش بيني شده است.
– ثبت گزارش خريد
– ثبت گزارش فروش
– ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
– ثبت گزارش امتناع
پس از تکميل اطلاعات هر فرم با استفاده از ثبت نهايي، اطلاعات در سيستم ثبت و امکان هيچگونه تغيير يا ورود مجدد نيست.جهت مشاهده كار با نرم افزار برخط :
2- روش غير برخط(offline) : مودياني که از سيستم هاي رايانه اي خريد و فروش استفاده مي نمايند، مي توانند در سامانه اينترنتي سازمان امور مالياتي قالب مورد نظر اين سازمان را با هماهنگي متخصصين مربوطه به ويژه توليد کنندگان اين گونه نرم افزارها به طور مستقيم از سيستم کامپيوتري خود دريافت و در قالب مذکور وارد (Import ) نمايند، و با استفاده از نرم افزار کنترلي و ارسال اطلاعات با اتصال به شبکه اينترنت مبادرت به ارسال اطلاعات به طور يکجا نموده و رسيد دريافت نمايند.
جهت مشاهده كار با نرم افزار غير برخط :
لينك دانلود فيلم آموزشي غير برخط
دستورالعمل اجرایی ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم
مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی کشور (شماره تلفن ۱۸۲۲)، با هدف رسیدگی موثر و سریع به مشکلات یا سوالات صاحبان مشاغل و فعالان اقتصادی در زمینه های مختلف، ازجمله ارسال الکترونیکی صورت معاملات فصلی، آماده ی پاسخگویی می باشد. همچنین سازمان امور مالیاتی کشور به منظور ارایه ی پاسخ فنی و رفع اشکال صاحبان مشاغل و تسهیل انجام امور در سامانه ی عملیات الکترونیکی سازمان برای ارسال فهرست معاملات و یا ثبت نام شماره ی اقتصادی و ارایه ی اظهارنامه ی الکترونیکی، اقدام به راه اندازی مرکز پاسخگویی فنی سامانه های مالیاتی با شماره تلفن های ۳۵۰۸۷ و ۳۵۰۲۷۰۰۰ نموده است، که کارشناسان فنی در همین زمینه پاسخگوی تماس گیرندگان و مراجعه کنندگان سازمان می باشند. یکی از مزایای این مرکز، امکان پاسخگویی سریع به سوالات و مشکلات مطرح شده از سوی صاحبان مشاغل و فعالان اقتصادی درزمینه ی ارسال الکترونیکی صورت معاملات فصلی از طریق شماره تلفن های اعلام شده می باشد .
با توجه به اهمیت ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم لازم است چند مورد از دستورالعمل اجرایی آن را بدانید ، دامنه کاربردی این ماده شامل کلیه اشخاص حقیقی که به انجام معاملات و هرنوع فعالیت اقتصادی مشغولند و کلیه اشخاص حقوقی که در دامنه شمول قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده قرار می گیرند ، می باشد . در حال حاضر نحوه ارائه فهرست و دریافت کارت اقتصادی کاملا” الکترونیکی انجام می شود به این صورت که ابتدا شما به سایت www.tax.gov.ir مراجعه کرده و پس از ثبت نام در این سایت میتوانید نرم افزار مربوط به ثبت معاملات راانتخاب کنید
در این سامانه دونوع ورود اطلاعات دارید، فعلا برای کسانی که تازه ثبت نام کرده اند سامانه offline فعال شده که بعداز دانلود از همان سایت میتوانند اطلاعات معاملات را ثبت وا رائه کنند ، افرادی که دارای شماره اقتصادی هستند ،با استفاده از سامانه online اطلاعاتشان را ثبت میکنند .یک نکته که باید در ثبت معاملات در این ۲سامانه در نظر داشته باشید ثبت تجمعی هر شخص حقیقی و یا حقوقی است؟ بعنوان مثال فرض کنید شما از شرکت الف ۵ بار خرید داشتید و ۶ بار هم به آقای ب کالا فروختید ، برای ثبت در سامانه نیاز نیست شما هر ۵ بار خرید از یک شرکت و ۶ بار فروش به یک شخص رابصورت جداگانه ارائه کنید شما میتوانید جمع کل ۵ بار خرید از شرکت الف و ۶ بار فروش را فقط یکبار در سیستم ثبت کنید.صورتحساب فروش کالا و خدمات یا همان فاکتورهای فروش کالا و خدمات شما باید دقیقا مطابق نمونه ارائه شده توسط سازمان مالیاتی باشد .
نکته آخر از این دستورالعمل ،موارد ابطال کارت اقتصادی است :
- فوت اشخاص حقیقی
- در صورت اعلام اشخاص حقیقی مبنی بر خاتمه فعالیت اقتصادی
- انحلال اشخاص حقوقی ثبت شده پس از اتمام عملیات تصفیه و سایر اشخاص حقوقی پس از لغو مجوز ذیربط
- صدور حکم قضایی مبنی بر ابطال کارت اقتصادی
ماده قانونی که این روزها بصورت جدی اجرا میشود و سازمان امور مالیاتی کشور همه اشخاص حقیقی و حقوقی را موظف به اجرای آن میکند ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم است ،تصمیم داریم جزئیات این قانون بسیار مهم رو برای شما تشریح کنیم ، ابتدا متن کامل این قانون را مطالعه می کنیم :
- کارت اقتصادی : کارتی است که حداقل شامل نام و شماره اقتصادی که در اجرای مفاد ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم از طرف سازمان امور مالیاتی کشور صادر و بر حسب مورد در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی قرارداده می شود .
- شماره اقتصادی : شماره منحصر بفردی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور یه اشخاص حقیقی و حقوقی اختصاص داده می شود .
- صورت حساب : منظوراز صورتحساب نمونه اعلام شده در اجرای ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم و ماده ۱۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد .
- اشخاص حقیقی : منظور از اشخاص حقیقی دراین قانون کلیه اشخاص حقیقز موضوع قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد که به انجام هر نوع معامله و فعالیت اقتصادی مبادرت می نمایند .
- اشخاص حقوقی : منظور کلیه اشخاص حقوقی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد.
- مصرف کننده نهایی : منظور از مصرف کننده نهایی ، شخص حقیقی است که کالا یا خدمات را متناسب با نیاز خود برای مصارف شخصی خریداری نموده و از آن برای عرضه کالا و خدمات به دیگران استفاده نمی نماید .
بصورت خلاصه در این ماده این موضوع را تاکید دارد ، همه کسانی که به انجام معاملات مشغولند چه حقیقی باشند چه حقوقی باید دارای کد و شماره اقتصادی باشند و آن راحتما در صورتحساب خودشان به مشتریان ارائه کنند ، در حال حاضر برای دریافت این کد باید به سایت www.tax.gov.ir بروید و ثبت نام کنید .حالا این سوال پیش می آید اشخاص حقیقی و حقوقی که فعلا ثبت نام نکردند یا ثبت نام کرده اند و کدآنها نیامده باید چیکارکنند؟ این افراد باید شماره ملی یا شناسه ملی را جایگزین شماره اقتصادی در صورتحساب خود نمایند.
مطالب مرتبط
-
2018-05-25 -
2018-04-22 بخش اول از مقدمات تحریر دفاتر قانونی
-
-
2019-02-11 بسته آموزشی لیست حقوق و دستمزد
دوستان و همراهان مجموعه مؤدی نت همان طور که در گذشته نیز در خصوص ارائه بسته ای آموزشی به صورت جامع و کاربردی حقوق و دستمزد و محاسبات مالیات مربوطه قول داده بودیم پس از گذشته زمانی نسبتا طولانی توانستیم تا آموزش های خود را در این زمینه جمع بندی و آن را در…
-
2018-05-25 جدول حداقل حقوق سالهای 90 الی 97
جدول حداقل حقوق سالهای 90 الی 97 دول حداقل حقوق سالهای 90 الی 97 و پاره ای از قوانین کار جدول مقایسهای تغییرات حقوق و مزایای کارگران 92 الی 97 و براساس 220 ساعت کار در ماه افزایش سایر سطوح دستمزدی بر اساس آخرین دستمزد دریافتی روزانه افراد برای سال 97 ، معادل 10.4 درصد به…
-
2018-04-22 بخش اول از مقدمات تحریر دفاتر قانونی
قسمت اول از مقدمات تحریر دفاتر قانونی از آنجایی که آموزشهای تحریر دفاتر قانونی علاوه برحسابداران و کارکنان حوزه مالی باید پاسخگوی نیازهای آموزشی مؤدیان مالیاتی و همچنین مدیران استارت آپها نیز باشد تصمیم بر این شد تا چند جلسه رو به مقدمات و کلیات حسابداری بپردازیم تا در ویدئوهای بعدی بتوانیم همراهی دیگر دوستان…
7 دیدگاه
Never seen a beettr post! ICOCBW
very thanks
ممنون بابت پاسخگوييتون
سلام
وقتی نرم افزار گزارش فصلی(ttms) رو نصب میکنیم اولین چیزی که میخواد مسیر فایل اکسس رو میخواد منظور چیه؟
با سلام
در فایل زیپ دانلود شده در این بخش فایل اکسسی همراه با فایل قابل نصب نرم افزار ارئه گردیده است که شما می توانید فایل مذکور را از آن کپی و در محل دلخواه خود در کامپیوتر پیست نمایید و بعد از ورود به نرم افزار فایل را از طریق آدرس محل پیست فایل اکسس فراخوانی نمایید…
با تشکر از حسن توجه حضرت عالی
Why do I bother calnilg up people when I can just read this!
very thanks